Matkailun toimijat yleisin näky K50-messuilla

Tampereen K50-messuilla 9. lokakuuta peräti kaksi viidestä näytteilleasettajasta tuli matkailun toimialalta. Monet alueiden ja kuntien matkailunedistämisorganisaatiot tekivät mallikasta seutujen matkailuun liittyvää yhteismarkkinointia.

Läsnä oli myös lukuisia teattereita, museoita ja musiikkitapahtumia. Tarjontaa siis oli, mutta niin oli kysyntääkin. Esittelypisteillä oli vilkasta, ja etenkin kotimaisten vierailukohteiden äärellä riitti uteliaita messuvieraita.

Kiinnostus ei ollut yllättävää, sillä pandemian aikaan patoutunutta matkailuhalukkuutta on ollut paljon myös eläkeikäisissä kuluttajissa, kertoo syyskuussa julkaistu kyselytutkimus. Vaikka tutkimuksessa udeltiinkin ulkomaille matkustamista, on kiinnostus kovaa myös kotimaan matkailuun. Hotellit tekivät kesällä kotimaan matkailun uusia ennätyksiä, kylpylöissä riittää vilinää ja esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät ovat nousseet uudelle tasolle.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Komun mukaan matkailurajoitusten aikaisten kokemusten myötä kotimaan matkailupotentiaalia on enemmän kuin ennen pandemiaa, mutta jatkossa yhtä hyvät tulokset vaativat esilläoloa ja palveluiden kehittämistä. Ylen haastattelema Komu pitää mahdollisena, että ennen koronapandemiaa lähinnä ulkomaille matkustaneet suomalaiset näkevät nyt myös kotimaan matkat kiinnostavina vaihtoehtoina ulkomaiden rinnalla.

On selvää, että vuosi 2022 tulee olemaan kolmas vuosi, jolloin pandemia vaikuttaa ulkomaan matkailuun ympäri maailmaa. Sen vuoksi kotimaistenkin toimijoiden on tärkeää olla esillä suomalaisissa tapahtumissa potentiaalisten asiakkaiden äärellä. Tampereen K50-messuilla oli esillä 19 alueellista matkailunedistämisorganisaatiota, 13 teatteria tai musiikkitapahtuman järjestäjää, 7 museota ja 22 muuta matkailualan yritystä, kuten majoittajia, matkanjärjestäjiä ja laivayhtiöitä.

Sari Rusanen (vas.) esitteli Wild Taigan monipuolisia kulttuuri- ja luontopalveluita messuvieraille. Kuva: Risto Salminen

Alueellinen matkailubrändi lisää voimaa

Aktiivisen markkinoinnin tärkeys etenkin näinä vuosina noteerattiin myös Kuhmon ja Suomussalmen matkailubrändi Wild Taigan messupisteellä. Wild Taiga vetosi messuvieraisiin etenkin luonnon ja kulttuurin vuoksi. Alueella on paljon koskematonta luontoa ja kulttuuritarjontaa, joka kiinnostaa etenkin keski-ikäisiä ja sitä vanhempia ihmisiä.

Alueellinen matkailubrändi tukee seudulla ja sen liepeillä kymmenien yritysten yhteistä tavoitetta, joka on saada seudulle lisää matkailijoita, jotka saavat alueella hienoja kokemuksia käyttäen samalla alueen palveluita.  Messuvieraita jututti muun muassa Kuhmon kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen, joka toimii Wild Taigan tuotemerkkiä hallinnoivan Idän Taiga ryn hallituksen puheenjohtajana. Sen vuoksi Rusaselle oli erittäin luontevaa markkinoida kulttuuritapahtumien lisäksi myös muuta alueen matkailutarjontaa.

– Markkinoimme messuilla kaikenlaisille asiakkaille sopivia kohteita. Emme ajattele, että nämä olisivat vain tietynlaisille sopivia. Näillä messuilla on meille sopivia asiakkaita, ja esimerkiksi klassisen musiikin tarjonta kiinnostaa enemmän vanhempia asiakkaita, joita täällä on paljon, Rusanen kertoi.

Rusanen on havainnut, että joskus vanhempia asiakkaita kohtaan on olemassa ennakkoluuloja, jotka eivät pidä paikkaansa.

– He ovat oikein terveitä, kuten täälläkin nähdään. Meidän luontokohteissa on paljon sellaisia, jotka sopivat terveille ja virkeille 70–80-vuotiaillekin. Olemme huomioineet asiakkaiden erilaisia tarpeita, ja tällaiset huomioinnit auttavat kaikki asiakkaita, sanoi Rusanen viitaten muun muassa kohteiden saavutettavuuteen.

– Meillä on esimerkiksi suosittu kaksikerroksinen Karhutalo, johon pääsee helposti myös vanhemmat asiakkaat tutustumaan karhuihin, hän jatkaa.

Samanlaisia ajatuksia kuultiin myös Visit Ähtärin esittelypisteellä. Villien eläimien kohtaamista tarjoavat luontokohteet kiinnostavat yhtä lailla pieniä lapsia kuin heidän isovanhempiaan, mutta eri syistä. Myös Ähtärin, joka Kuhmon tavoin on pieni kaupunki kaukana suurista kaupungeista, on pärjätäkseen koottava matkailukilpailussa lähiseudun yritykset yhteisen tavoitteen äärelle.

Kulttuuria, luontoa ja hemmottelua

K50-messuilla markkinoidut matkailupalvelut kattavat laajan skaalan kotimaanmatkailun mahdollisuuksista.

Tarjolla oli rentoutumista, hiljentymistä ja hemmottelua. Moni varasi unohtumattomia kokemuksia, ”aikamatkoja” historiaan tai ainutkertaisia luontovierailuita. Useat esittelijät tarjosivat myäös tavallisia ja ylellisiä mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen vaikkapa omien harrastusten muodossa, hiellä tai ilman.

Toki jotkin matkanjärjestäjät tarjosivat jo ulkomaanmatkailuun liittyviä palveluita, mutta painotus oli tällä kertaa vielä todella vahvasti kotimaassa. Kaupunkilomailijoille tekemistä tarjosivat etenkin teatterit, jotka olivat esillä aktiivisesti ensi vuoden ohjelmistollaan.

Messuvieraat osallistuivat esittelypisteillä arvontoihin, joiden myötä yritykset saivat runsaasti kontakteja potentiaalisiin asiakkaisiin. Vieraille mieluisaa oli esittelijöiden messutarjoukset, jotka oli usein käytettävissä myös jonkin aikaa messujen jälkeen esimerkiksi yritysten verkkokaupoissa messuilta saatujen alennuskoodien turvin.

Katso kuvia tapahtumasta K50-messujen facebookista.

Kuvat ja teksti: Risto Salminen

Lähde mukaan Silver Economy -hankkeen esittelypisteelle 27.11. Turun K50-messuille!

Seuraavan kerran saman aiheen tiimoilta kokoonnutaan Turun K50-messuilla, joissa on myös Karelia-ammattikorkeakoulun Silver Economy -hankkeen yhteinen messupiste, jossa hankkeeseen osallistuneet yritykset voivat esitellä palveluitaan messuvieraille.

Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan Turun matkalle, lue siitä lisää täältä.