5 tapaa hankkia uusia asiakkaita verkosta

Valtava määrä suomalaisia yrityksiä on ottanut vuonna 2020 isoja askeleita verkossa tapahtuvassa myynnissä. Moni on perustanut verkkokaupan tai hyödyntänyt sosiaalista mediaa aiempaa enemmän myynnin edistäminen mielessä. Oikein! Koronavirustilanteen myötä verkko-ostaminen kasvoi heti keväällä myös vanhemmissa ikäryhmissä.

Aina pelkkä perustettu verkkokauppa ei ole kuitenkaan riittänyt siihen, että verkon potentiaali kauppapaikkana saataisiin hyödynnettyä liiketoiminnassa tehokkaasti. Tuore verkkokauppa tarvitsee alkuaikoina paljon markkinointia. Joskus voikin olla niin, että myynnin ja markkinoinnin kannalta parasta on etsiä verkkokaupan rinnalle myös muita kauppapaikkoja, joissa yrityksen tuotteet tai palvelut ovat myynnissä.

Listasimme viisi helppoa ja edullista keinoa asiaa, joilla yritykset voivat parantaa merkittävästi myyntiä ja markkinointia verkossa. Muun muassa nämä asiat käydään läpi helmikuussa järjestettävässä Silver Economyn onlinevalmennuksessa, josta lisää tämän artikkelin lopussa.

1. Etsi uusia paikkoja, joissa voit myydä

Oma verkkokauppa vaatii markkinointia, jotta asiakkaat löytävät sen, ja moni voikin nähdä verkkokaupan jatkuvan markkinoinnin syystäkin työläänä. Verkon myynti voikin kasvaa siten, että palveluita ja tuotteita myydään verkossa muualla olevissa valmiissa kauppapaikoissa, jotka ovat usein tunnetumpia kuin pienten yritysten omat verkkokaupat. Voisitko siis myydä jo siellä, missä asiakkaat ostavat muutakin sellaista, mitä myyt?

2. Hienosäädä palveluasi eri asiakassegmenteille eri myyntikanaviin

Sama palvelu voi näyttäytyä hyvinkin erilaiselta, kun sitä katsoo erilaisten asiakkaidesi silmin. Jos liiketoimintaan liittyy esimerkiksi vapaa-ajan aktiviteettien tarjoaminen, on palvelua luontevaa markkinoida eri viestein eri kohderyhmille. Erilaisissa verkon myyntikanavissa myös palveluun saattaa kannattaa tehdä hienosäätöjä huomioiden sen, keitä myyntikanavan avulla tavoitetaan. Esimerkiksi yksittäiseen nautiskelupalveluun voi lisätä erilaisia sävyjä myytäessä sitä polttariporukalle tai eläkevuosiaan lähestyvälle pariskunnalle. Eri asiakkaat etsivät palveluita eri paikoista, joten yrityksen verkkokauppa liian lukuisine samankaltaisine vaihtoehtoineen ei välttämättä ole se tuottoisin tapa auttaa asiakasta, kun se etsii itselleen sopivaa palvelua.

3. Opettele ottamaan parempia valokuvia

Lähes kaikkea verkossa tapahtuvan markkinointiviestintää tukee paremmat valokuvat. Oikeaa tunnelmaa viestivät valokuvat auttavat kiinnittämään asiakkaan huomion siihen, mitä ostamisella he oikeasti tavoittelevat. Verkkokaupassa, somekanavissa ja muussa verkossa tapahtuvassa markkinoinnissa kuvat kohtaavat erilaisia yleisöitä eri paikoissa. Siksi onkin tärkeää, että kuvat puhuttelevat juuri niissä verkkopalveluissa vierailevia ihmisiä. Heikkolaatuiset tai sisällöltään harhaanjohtajat kuvat saattavat syyttä aliarvioida yrityksen tarjontaa. Parempien valokuvien ottaminen ei ole rakettitiedettä, ja jo muutamilla perusasioiden huomioinnilla voi nostaa oman viestinnän laatua näkyvästi.

4. Paranna palveluasi palautteen avulla

Julkinen huono palaute verkossa saa monen nöyränkin yrittäjän verenpaineen koholle. Yksittäinen huono palaute ei välttämättä tunnu kaikki palaute huomioiden oikeudenmukaiselta, mutta nyrkkisääntö on, että jos palaute ei riko lakia, se pitää vain sietää. Julkiseen palautteeseen sanallinen reagoiminen saattaa herkästi pahentaa tilannetta, mutta on myös usein tilanteita, joista kannattaa ottaa opiksi ja näyttää se, että palvelua on parannettu asiakkailta saadun palautteen vuoksi. Jopa kiihtynein sanavalinnoin tehdyssä palautteessa voi olla taustalla ihan oikea ongelma, joka kannattaisi huomioida. Jos palautetta tulee enemmän, voi kehuissa ja moitteissa toistua asioita, jotka on hyvä huomioida palvelun kehittämisessä.

5. Hyödynnä julkinen palaute markkinoinnissa

Verkossa julkaistua palautetta kannattaa hyödyntää muutenkin kuin palvelun parantamisessa. Jos palaute, yleensä kehu, on julkaistu jonkun muun kuin yrityksen itse hallinnoimalla verkkosivustolla tai sosiaalisessa mediassa, kannattaa sitä hyödyntää omassa markkinointiviestinnässä. Se, miten niistä teknisesti kerrotaan omille asiakkaille, riippuu siitä, missä palautetta on annettu ja missä siitä halutaan kertoa. Esimerkiksi ulkopuoliseen myyntikanavaan voi päätyä yritystä koskevia kehuja, ja siellä näkyvät kehut ovat asiakkaan silmissä vakuuttavampia kuin yrityksen omassa verkkokaupassa tai somessa näkyvät palautteet.

Teksti: Risto Salminen


Valmennus: Palvelujen myynti ja markkinointi verkon kauppapaikoissa (9.–19.2.2021)

Toteutamme 9.–19.2.2021 viisiosaisen valmennussarjan, jonka tavoitteena on, että osallistujat oppivat käyttämään uutta, erilaista kanavaa markkinoidessaan +50-palveluita. Samalla yritykset parantavat osaamistaan palveluiden kehittämisessä, valokuvauksessa ja kohderyhmäajattelussa.

Valmennuksessa on viisi osaa. Kukin osio kestää 1 tai 2 tuntia.

Neljännelle valmennuskerralle osallistujat valitsevat jonkin palvelun, jonka he voivat halutessaan asettaa ostettavaksi verkkoon houkuttelevan kuvan ja tekstin kera.

Valmennukseen voivat ilmoittautua valmennus- tai kehityspaketilla osallistuvat yritykset. Mikäli et ole vielä mukana Silver Economy -hankkeen maksullisissa valmennusohjelmissa, valmennukseen pääsee 140 euron valmennuspaketilla.

Ohjelma:

Osa 1/5               ti 9.2. klo 9–10

Erilaiset palveluiden myyntikanavat verkossa

Käydään läpi erilaisia palveluiden myyntikanavia

Valmennuksessa keskitytään seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä oman verkkokaupan ulkopuolella kannattaa myydä?
 • Miten erilaiset myyntikanavat toimivat?
 • Miten erilaisiin myyntikanaviin pääsee mukaan?
 • Mitä hyviä ja huonoja puolia ulkopuolisten myyntikanavoiden käytössä on?

Valmennusosan tarkoituksena on saada osallistujat miettimään uusia kanavavaihtoehtoja palveluidensa myynnille ja markkinoinnille.

Valmennusosion vetää Mainostoimisto Hurry Oyn Anu Karreinen.

Osa 2/5              ke 10.2. klo 9–11

Hyvät valokuvat verkon markkinointiviestinnän tukena 

Valmennuksessa opitaan valokuvien merkitystä verkossa tapahtuvassa markkinointiviestinnässä sekä ennen kaikkea hyvien valokuvien ottamista. Valmennuksessa keskitytään seuraaviin kysymyksiin:

 • Miten kuvittaa verkkokauppaa, jossa myydään palveluita?
 • Kuka on kohteena sille markkinointiviestille, jossa kuvaa käytetään?
 • Miten saan valokuvan kertomaan haluttua viestiä?
 • Miten voin ottaa yleisesti laadukkaampia valokuvia ajatellen somea ja verkossa käytettäviä valokuvia?
 • Miten kukin voi harjoitella parempien valokuvien ottamista?

Valmennusosan tarkoituksena on, että osallistujat osaisivat ottaa ja julkaista laadukkaampia ja aiempaa paremmin yrityksen markkinointiviestintään soveltuvia valokuvia.

Valmennusosion vetää Lvngroom Oyn Laura Johansson.

Osa 3/5              ma 15.2. klo 9–10

Uuden palvelun luominen verkon myyntikanavaan

Osallistujat valitsevat uuteen myyntikanavaan myytäväksi soveltuvan uuden tai jo myynnissä olevan palvelun siten, että palvelua myydään hyvällä kuvalla ja tekstillä.

Valmennusosan tarkoituksena on rakentaa uusi palvelu tai versioida jo olemassa oleva palvelu soveltuvaksi myyntiin Doerz-kauppapaikkaan.

Suosittelemme ehdottomasti, että mikäli epäröitte Doerz-palvelun soveltuvuutta juuri teidän palvelullenne, teette päätöksen siitä vasta neljännen valmennuskerran jälkeen.

Valmennusosion vetää Mainostoimisto Hurry Oyn Anu Karreinen.

Osa 4/5              to 18.2. klo 9–11

Uuden verkon myyntikanavan (Doerz) käyttöönotto

Käymme läpi helpon Doerz-kauppapaikan perusteet. Testataan ja tutustutaan käytännössä palvelun kauppapaikkaan asentamiseen. Mikäli yrityksellä on aiempien valmennusosien auttamana valittuna kauppapaikkaan soveltuva palvelu ja siihen sopivat kuvat, asennamme palvelun ohjatusti osaksi Doerzissa myytäviä ja markkinoitavia elämyspalveluita.

Valmennusosiossa käydään läpi seuraavia aiheita:

 • Doerz-alustan esittely
 • Alustatalouden ja suosittelumarkkinoinnin mahdollisuudet
 • Esimerkkejä eri teemoista ja toimivista elämyksistä
 • Asiakassegmentin huomioiminen tuotteistuksessa
 • Esimerkit 50+ ikäryhmälle soveltuvista tuotteista
 • Opastus: elämyksen luominen alustalle
 • Omien tuotteiden markkinointimahdollisuudet ja onlinekauppa omille verkkosivuille

Valmennusosion vetää Doerz Co Oyn Noora Kokko.

Osa 5/5              pe 19.2. klo 9–10

Palautteen hyödyntäminen markkinoinnin tukena ja palvelun kehittämisessä

Verkon myyntikanavissa, myös omassa verkkokaupassa, on usein näkyvissä julkista palautetta. Käymme läpi tuon palautteen hyödyntämistä.

Valmennusosassa käydään läpi seuraavia näkökulmia

 • Palautteen hyödyntäminen palvelun parantamisessa
 • Julkisen palautteen hyödyntäminen markkinointiviestinnässä
 • Palaute omalla verkkosivustolla/sometiliin verrattuna ulkopuolisen tahon hallinnoimaan verkkosivustoon/sometiliin
 • Julkiseen palautteeseen reagoiminen

Valmennusosion vetää Mainostoimisto Hurry Oyn Anu Karreinen.

Muuta:

Valmennukset ovat interaktiivisia, mutta tiiviin aikataulun vuoksi niistä tehdään tallenteet, jotka ovat osallistujien katsottavissa 30 päivän ajan kunkin valmennuksen jälkeen.

Ilmoittautuminen: https://webropol.com/s/markkinointivalmennus3