Puolassa Silver Economylla halutaan pidentää kansalaisten laadukasta elämää

Ajatus siitä, että yli 50-vuotiaat kuluttajat ovat aiempaa tärkeämpi kohderyhmä eri puolilla maailmaa, vahvistui lokakuussa, kun Silver Economy -hankkeen työntekijät vierailivat Puolassa yritysvierailuilla ja Silver SMEs-projektin järjestämässä seminaarissa. Esimerkiksi isäntämaa Puolassa on yhdeksän miljoonaa yli 60-vuotiasta, ja maassa toimiikin erillinen Silver Economyyn keskittyvä KIGS-instituutti, joka keskittyy parantamaan yli 50-vuotiaiden kansalaisten elämänlaatua alkaen asumisen perustarpeista jatkuen kaikki mahdolliset alat kattavaan hyvään palveluun asti.

Pankkialalla työuransa tehnyt Boleslaw Meluch (vas.) jutteli Varsovassa Silver Economy -hankkeen Risto Salmisen kanssa muun muassa OK Senior -sertifikaatista, joka osoittaa, että sen omaava yritys huomioi senioriasiakkaat tietyt kriteerit huomioiden.

Tapasimme instituutin varapresidentin Boleslaw Meluchin, jonka mukaan KIGS on saanut parhaat tulokset aikaan työskentelemällä tiiviisti julkishallinnon ja suurten yritysten kanssa.

– Suurtenkin yritysten päätöksentekijät tulkitsevat tätä kuluttajaryhmää omien vanhempiensa kautta. Siksi kaikissa yrityksissä niiden koosta riippumatta on tärkeää ymmärtää, minkälaisia tarpeita ja toiveita vanhemmilla kuluttajilla on. Kun teemme töitä maanlaajuisen kauppaketjun tai vaikkapa puhelinoperaattorin kanssa, saamme kerralla parannettua useamman vanhemman kuluttajan asemaa, Meluch kertoo.

Keittokirja kauppaketjun kanssa

Tällä hetkellä KIGS suunnittelee mm. keittokirjaa yhdessä kauppaketjun kanssa. Sen tavoitteena on saada ihmiset huomioimaan sen, että iän myötä ihmisen ravinnon tarve muuttuu, ja sen pitäisi näkyä myös lautasella. Kauppaketjun tulee auttaa kuluttajia toteuttamaan keittokirjasta löytyviä reseptejä.

– Tällainen markkinointi ei ole pois muilta asiakasryhmiltä vaan se on ainoastaan lisäpalvelu yhdelle asiakasryhmälle.

Eläkeläisten asumisoloja halutaan parantaa

KIGS on tehnyt paljon työtä rakentajien ja paikallishallintojen kanssa tavoitellessaan parempaa asumista vanhemmille ihmisille. Moni eläkeläinen asuu Puolassa omassa asunnossa siten, että yhä välttämättömämmäksi muodostuvat sosiaalipalvelut ja arkea piristävät aktiviteetit eivät ole helposti saavutettavissa.

– Ihmisille pitää näyttää, minkälaista heidän elämänsä voisi olla, jos he hankkiutuisivat vaikkapa näiden parempien, uusien asumispalveluiden pariin. Iso ongelma on saavuttaa niitä ihmisiä, joille näistä olisi suurin etu. Olemme arvioineet, että jopa 70 prosenttia puolalaisista eläkeläisistä istuu vain päivät pitkät kotona television ääressä, eivätkä he halua osallistua sosiaaliseen elämään juuri lainkaan, Meluch taustoittaa.

Meluch tietää, että ihmisiä ei voi pakottaa elämään reippaammin, mutta olisi tärkeää saada näillekin ihmisille se viesti perille, että heidän kannattaa panostaa elämänlaatuunsa ja terveyteen, jotta hyviä elinvuosia olisi vielä paljon jäljellä.

– Hyvävointiset ja aktiiviset eläkeläiset ovat tietenkin valtion ja kaupunkienkin tavoite, eikä pelkästään vaan sosiaali- ja terveyskustannusten kasvun vuoksi. 

Kirjoittaja: Risto Salminen