”Kolmannen iän yliopistot” pitävät seniorit aktiivisina

Suomessa lähes kuka tahansa voi opiskella avoimessa yliopistossa tai kansalaisopistossa. Muualla maailmassa ovat tulleet tutuksi Suomessa harvinaisemmat ”kolmannen iän yliopistot”, jotka tunnetaan monessa paikkaa nimellä Third Age University. Niissä opitaan ja harrastetaan, ja osallistujat ovat yleensä yli 50-vuotiaita ja usein eläkeiän ylittäneitä aktiivisia kansalaisia.

Kun Silver Economy -hanke kävi oppimassa hyviä käytäntöjä kumppaneiltaan Zielona Goran partneritapaamisessa lokakuussa, oli ohjelmassa myös tutustuminen paikalliseen Third Age Universityyn, Zielona Goran ZUTW:iin.

Osana toimintaansa ZUTW:n harrastajat kuvasivat ja videoivat tilaisuuden. Videon kuvasi ja editoi Kazimierz Błaszyński.

Miksi kohteena oli ikääntyneiden yliopisto? Kun puolalaiset seniorit kertoivat harrastustoimistaan, alkoi taustalta paljastua useita mahdollisuuksia myös yhteistyökumppanuuksille. ZUTW:n toiminta on lähinnä opettavaa ja taiteellista, kuten valokuvausta, maalausta, joogaa ja laulamista. Lisäksi ZUTW järjestää monenlaisia luentoja.

Zielona Goran ikääntyneiden yliopisto
Zielona Goran ikääntyneiden yliopisto
Zielona Goran ikääntyneiden yliopisto
Kuvat: Krystyna Filmanowicz

ZUTW:n kuorolaiset toivottivat meidät tervetulleiksi, minkä jälkeen meille kerrottiin, kuinka ZUTW auttaa paikallisia ikäihmisiä olemaan aktiivisia elämässään vielä eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Kaupallisesta näkökulmasta ajatuksena heräsi, voisiko esimerkiksi jokin yritys järjestää terveelliseen elämään liittyviä enemmän tai vähemmän toiminnallisia tilaisuuksia, jonka myötä osallistujat kokisivat järjestävän tahon potentiaalisempana asiointikohteena.